Combinatie oud en nieuw

Egmond aan den Hoef, september 2018

‘Mijn vrouw vindt dat ze te weinig foto’s van mij heeft!’ riep de heer Kragten. ‘Ik wil graag mijn jonge ik samen op de foto met de oude ik.’ Hij haalde een oude trouwfoto van zijn huwelijksdag zestig jaar geleden uit zijn binnenzak te voorschijn…
Wat een leuke opdracht voor deze man van zesentachtig jaar oud die binnenkort zijn diamanten huwelijk ging vieren. Technisch best wel een uitdaging om een oude foto met een nieuwe te combineren. De oude foto was niet zo groot en dan verlies je toch wel wat detail die je wel hebt als je met een moderne camera en belichting in een studio gaat fotograferen. Ik besloot de foto heel erg te vergroten tijdens het inscannen om toch zoveel mogelijk detail te bewaren.

De photoshoot

De oude foto was zestig jaar geleden al genomen, nu moest ik de lichtomstandigheden zoveel mogelijk nabootsen. Van welke kant kwam het licht? Is het hard of zacht licht? Allemaal vragen die ik in mijn hoofd probeer te beantwoorden als ik de lichtopstelling in de studio ga maken. Eerst met een paspop en later met de zelfontspanner mijzelf als proefmodel gebruikt zodat de lichtopstelling gereed stond toen de heer Kragten voor de camera kwam.

De foto’s samenvoegen

Door de foto’s naast elkaar te openen kon ik licht/donker heel mooi op elkaar afstemmen. Nu kon ik beide afbeeldingen in één bestand combineren. Eerst ben ik begonnen om de foto’s ten opzichte van elkaar te positioneren. Hoe is de compositie het beste en ziet het er het natuurlijkst uit? Hierna kon ik de oude foto retoucheren. Krasjes, vlekjes en een half bruidsboeket moest ik weghalen.

Het eindresultaat

De heer Kragten wilde nog een tekstje in de foto. Hier heb ik een feestelijke wimpel omheen getekend. Nu kon de foto afgedrukt en ingelijst worden. Ik heb de foto op mat papier laten afdrukken, dat kwam voor deze foto het beste uit. Hierna heb ik de foto professioneel in laten lijsten met een passe-partout in een ingetogen eiken lijst.

Wilt u een oude foto laten inscannen en deze laten combineren met een nieuwe foto?

Vraag naar de mogelijkheden per e-mail Remora producties of bel +31 6 10 67 55 87.