Analoge fotografie

Egmond aan den Hoef, februari 2020

Voor iedere fotograaf zou het goed zijn om eens analoog te fotograferen. Je wordt dan beperkt door het aantal foto’s op een filmrolletje en je kan ook niet gelijk zien of een foto is gelukt. Analoog fotograferen betekent dat je van tevoren meer moet nadenken, meten en opletten. Je gaat dus een foto plannen in plaats van zomaar in het wilde weg te klikken.

Doordat ik mijzelf meer ben gaan verdiepen in analoge fotografie, heeft mij dat een betere fotograaf gemaakt. Het heeft mij geleerd om ook in de digitale fotografie de foto beter te plannen. Dit resulteert in minder foto’s om uit te zoeken en ik kom sneller tot de foto die ik voor ogen had om te maken.

De films ontwikkel ik ook zelf waarna ik de negatieven inscan en digitaal retoucheer. Een klein beetje van beide werelden dus waarbij ik de analoge sfeer van de foto probeer te behouden.

Deze serie foto’s is gemaakt met een Russische FED4 camera van ongeveer 40 jaar oud. De film die ik gebruikt heb is Ilford Delta 400 en ik heb de film ontwikkeld met een Delta-STD Caffenol ontwikkelaar. Dat is een ontwikkelmengsel met als ingrediënten oploskoffie, soda en vitamine C. Als fixeer heb ik een standaard fixeer gebruikt, namelijk Ilford Rapid Fixer. De negatieven heb ik ingescand met een Nikon Coolscan 9000 SE scanner en nabewerkt in Adobe Lightroom en Photoshop.

Wil je ook eens met een analoge camera aan de gang?

Ik verzorg workshops analoge fotografie tot 8 personen. Je bent dan een hele dag bezig met fotograferen en ontwikkelen van de foto’s. Tussen de middag is er een lunch en de hele dag is er voldoende koffie, thee en frisdrank. Kijk eens op deze pagina of neem geheel vrijblijvend contact op met Remora producties Fotostudio +31 6 10 67 55 87 of stuur een e-mail naar Remora producties.