Analoog

Boek nu een analoge foto-ervaring!

Analoge foto-ervaring

Ben je opgegroeid in het digitale
tijdperk en wil je wel eens met
een analoge camera aan de slag
en ook jouw eigen film ontwikkelen?
Dit is jouw kans!

We gaan back-to-basic met de volledig mechanische FED4 Rangefinder camera’s. Alle instellingen moeten volledig handmatig gemaakt worden.
Dat betekent licht meten, instellen en fotograferen zonder dat je gelijk kan zien op een beeldscherm of jouw foto is gelukt…

…Spannend!

We maken een fotowandeling met een aantal leuke en leerzame opdrachten.
Na een eenvoudige lunch gaan we het leslokaal weer in voor een klein stukje theorie over het ontwikkelen met koffie (caffenol-ontwikkeling).
Aansluitend stropen we onze mouwen op om onze films te gaan ontwikkelen.

Na het drogen kunnen we ze scannen en krijg je het resultaat digitaal toegestuurd.

Info

• 1 Dag analoge foto-beleving
• 1 - 6 personen
• Theorie analoge fotografie en fotograferen met de Russische FED4 Rangefinder camera
• Fotowandeling in de omgeving van Egmond
• Lunch
• Ontwikkelen met koffie
• Onbeperkt koffie en thee

Apparatuur

Alle apparatuur inclusief filmrolletjes wordt door Remora producties Fotostudio beschikbaar gesteld. Wel is het handig om op de telefoon een lichtmeet-app zoals Lux te installeren.
We fotograferen met een Russische FED4 Rangefinder camera. Wil je liever met een eigen analoge camera fotograferen, dan kan dat ook mits alles handmatig ingesteld kan worden.

Tijden

De workshop duurt van 9 uur tot 17.00 uur. Tussen de middag hebben we een éénvoudige lunch.
Koffie en thee zijn de hele dag onbeperkt beschikbaar. Wil je wat anders drinken, geef dat dan bij inschrijving door.

Prijzen

De workshop is € 150,- p.p.
Dat is inclusief 1 zwart-wit filmrolletje met 36 opnamen. Ontwikkel- en fixeerchemie. Gebruik van een analoge camera en ontwikkeltankje.
Verder wordt voor een eenvoudige lunch gezorgd en kan er onbeperkt koffie en thee gedronken worden.

Inschrijven

Wil je je inschrijven? Stuur dan een e-mail naar studio@remoraproducties.nl. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Aantallen

De workshop kan ik geven aan 1 - 8 personen. Boven de 4 personen wordt er gewerkt in groepen van 2.

Inschrijven fotografiecursus
Ik schrijf mij in voor de volgende cursus

Analoge fotografie leeft nog steeds. Er worden nog steeds analoge camera’s verkocht en ook nog steeds filmrolletjes. Net als in de muziek waar de vinyl-platen een hele revival meemaken is in de fotografie de analoge fotografie in opkomst.

Waarom zou je in in deze digitale wereld waarbij de camera’s steeds beter worden en de foto’s steeds scherper worden nu nog gaan rommelen met filmrolletjes en ontwikkelchemicaliën?
Daar is natuurlijk niet maar één antwoord op, het is ook een beetje persoonlijk. Maar ik geef een aantal redenen die voor mij heel belangrijk zijn:

  • Analoog fotograferen en zelf ontwikkelen van film is leuk om te doen;
  • De foto’s hebben iets sfeervols wat je met een digitale camera niet kan bereiken. Dit komt onder andere door de korrel van de film, maar ook door de kleine imperfecties van de lens en de camera die bij digitale fotografie er softwarematig uitgefilterd worden. Ik noem de kleine imperfecties juist kleine cadeautjes die de foto juist uniek maken;
  • Je wordt beperkt door het aantal foto’s op een rolletje. Hierdoor ga je niet zomaar afdrukken, maar meer op de details letten. Dit maakt jou uiteindelijk een betere fotograaf.

De Russiche FED4 Rangefinder camera

Analoog fotograferen bij Remora producties

De Russische FED4 Rangefinder camera is een zeer robuuste camera.Alle instellingen worden mechanisch gedaan in de camera. Het grote voordeel daarvan is dat je niet afhankelijk bent van accu’s en altijd en overal kunt fotograferen.

Persoonlijk ben ik gek op de vormgeving en degelijkheid uit het Sovjet-tijdperk. De camera’s zijn geproduceerd tussen 1964 en 1980 en werken nog steeds vlekkeloos.

Ontwikkelen met oploskoffie

Film ontwikkelen met koffie bij Remora producties

Het ontwikkelen met caffenol is ontwikkeld in 1995 onder leiding van Dr. Scott Williams om een manier te bedenken om fotografisch materiaal te ontwikkelen met huishoudelijke artikelen.

Ik gebruik oploskoffie, Vitamine C en Soda om ontwikkelaar te maken. Allemaal producten die je gewoon in de winkel kunt krijgen.

Een bijkomend effect aan ontwikkelen met caffenol is dat het beter is voor het milieu. Je kan de ontwikkelvloeistof gewoon door de gootsteen spoelen.

Voor het fixeren van de film gebruik ik een standaard fixeermiddel. Ik ben namelijk nog geen goede methode tegen gekomen om het fixeren met huishoudelijke artikelen uit te voeren.
Het zou mogelijk zijn om met keukenzout de film te fixeren, maar door de enorme hoeveelheid zout en de fixeertijd tot enkele dagen maken het voor mij niet zo’n efficiënte methode.

Weet jij een goede fixeermethode?

Mail mij dan op studio@remoraproducties.nl.